HABERLER
Küre dağlarında tarihe ve yeşile yolculuk
Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasında büyük rol oynayan İstiklal Yolu, günümüzde özellikle doğa ve tarih meraklılarını kendine çeken cazip bir yürüyüş güzergâhı. Atlas dergisi, Mimar Sinan Üniversitesi, Küre Belediyesi ve DYO, 15-16 Eylül 2018 tarihlerinde Kastamonu’da, Küre Dağları eteklerinde özel bir İstiklal Yolu yürüyüşü gerçekleştirildi. Etkinliğe Atlas ve DYO yetkilileri ile gazetecilerden oluşan yaklaşık 40 kişi katıldı

Milli mücadele sırasında Anadolu’nun işgale uğramamış tek bölgesi Karadeniz, dışarıyla bağlantı kurulabilecek tek limanı ise İnebolu Limanı’ydı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı’na katılanlar önce İnebolu’ya geliyor, buradan Ankara’ya geçiyordu. Bu rota zaman içinde “İstiklal Yolu” olarak anılmaya başlandı. İstiklal Yolu, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının önemli kilometre taşlarından biriydi. Toplam 105 kilometre uzunluğundaki güzergâh, limana gelen silahların Anadolu’nun içlerine ulaşmasını sağlıyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; kulağım ise İnebolu’da” sözleri bu yolun Kurtuluş Savaşı için ne kadar önemli olduğunun en büyük kanıtıydı.

İstiklal Yolu, İnebolu sahilinden başlıyor. Silahlar sahilde kağnılara yükleniyor, kağnıların yetersiz kaldığı zamanlarda ise kadın, erkek, çocuk demeden herkes taşıyabildiği cephaneyi sırtlıyor ve yollara düşüyordu. Küre, Seydiler’den geçen yol Kastamonu’ya ulaşıyordu. Silahlar ve cephane daha sonra Çankırı üzerinden Ankara’ya gönderiliyordu.

Kastamonu Valiliği’nin 2008 yılında başlattığı projeyle İstiklal Yolu’nun parkurları işaretlendi. Valilik her yıl üç gün süren bir İstiklal Yolu Yürüyüşü de düzenliyor. Mimar Sinan Üniversitesi de Prof. Dr. Fatma Zeynep Aygen’in yürütücülüğünde Küre’nin girişindeki duvarları, yolun öyküsünü anlatan resimlerle süslemiş. DYO ise hem bu projeye, hem de Küre’deki bazı sokakların boyanmasına destek vermiş. Bugüne kadar boyanan duvarlar için 2 ton boya desteğinde bulunan DYO kalan duvarların boyanması için de katkıda bulunmaya devam edecek. 2016 yılında Küre Belediyesi ve Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Zeynep Aygen tarafından başlatılan ve DYO’nun da destek verdiği İstiklal Yolu Projesi, bağımsızlığa giden bu yolda yaşananları gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Atlas dergisi, Mimar Sinan Üniversitesi, Küre Belediyesi ve DYO’nun 15-16 Eylül 2018 tarihlerindeki etkinliği çerçevesinde İstiklal Yolu’nun yedi kilometrelik bir bölümü yüründü. Etkinliğe DYO Boya Fabrikaları Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Serdar Oran ile Atlas’ın Yayın Direktörü Murat Köksal da katıldı. Yürüyüş boyunca Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Zeynep Aygen ve Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı rota hakkında bilgiler verdi. Etkinlik kapsamında İstiklal Yolu’nun yanı sıra Küre Dağları’nın doğal güzellikleri ile Küre ilçesi de ziyaret edildi.