HABERLER
MARKALARIN YENİ GÜCÜ: SOFİSTİKE İÇERİK
“İnsanlar reklamları okumaz, ilgilerini çekenleri okur ve bu bazen bir reklam olabilir.” Bu söz, ünlü pazarlama gurusu Howard Gossage’a ait. İçerik pazarlaması da aslında bakış açısını buradan alıyor.
Son yıllarda içerik pazarlaması markaların pazarlama stratejilerinde önemli bir rol oynamaya başladı. Artık birçok marka ürünlerini satmak için kendi içeriklerini kullanıyor. Bunu sosyal medyalarında, kendi bloglarında, web sitelerinde ürün ve hizmetleriyle ilgili bilgi sunarak gerçekleştiriyor. Ancak bu noktada markanın hedefi doğrultusunda en ilgi çekici ve kaliteli içeriği sunmak da kritik önem taşıyor. Doğan Burda Dergi Grubu, işte bu alanda sektörün en güçlü oyuncularından biri olarak öne çıkıyor. Ekonomiden teknolojiye, modadan dekorasyona birçok alana odaklanan çok sayıda dergi ve web sitesiyle sektörün en güçlü yayıncılarından olan grup, çeşitli ilgi alanlarına özel ürettiği içerikle markalara hizmet veriyor. Sofistike ve iyi içerek yöneten bir kuruluş olduklarını belirten Doğan Burda CDO’su (Chief Digital Officer) Gökhun Sungurtekin, bu konuda neler yaptıklarını şöyle anlatıyor:

TÜKETİCİ TERCİHİ
“Doğan Burda uzun yıllardır geniş bir yelpazede Türkiye’nin en iyi içerik üreticisi... Dergilerimiz, web sitelerimiz ve sosyal medya kanallarımızdaki okurlarımız, konusunun uzmanı editörler tarafından hazırlanan kaliteli içerik nedeniyle bizi tercih ediyor. Markalar için sunduğumuz içerik pazarlaması hizmetlerinde de aynı noktadan hareket ediyoruz: Hedef kitlenin keyifle tüketeceği iyi içerik... Araştırmalar, tüketicilerin ürünler hakkında bilgilendirilirken bunun geleneksel reklamlar yerine içerikle yapılmasını tercih ettiğini gösteriyor. Ancak kötü bir reklamda olduğu gibi sığ ve kalitesiz bir içerik de fayda yerine zarar getirecektir. Bu nedenle içerik pazarlaması stratejisinin, içerik formatlarının ve içerik kalitesinin titizlikle planlanması gerekir. Doğan Burda olarak işte tam bu noktada müşterilerimize destek oluyoruz. Sadece farklı formatlarda içerik sunmakla kalmıyoruz, içerik pazarlaması konusunda danışmanlık da sağlıyoruz. Sunduğumuz diğer bir önemli avantaj da kendi markalarımızın içerikle beraber kullanılması. Örneğin ‘Elle editörlerinden moda tavsiyeleri’ ya da ‘Atlas editörlerinin önerdiği kamp malzemeleri’ gibi içerikler tüketici tarafında çok daha fazla ilgi görebiliyor. Müşterilerimiz onlar için ürettiğimiz içeriği kendi blog’larında, web sitelerinde ve tüm içerik kanallarında kullanabiliyor. Bununla birlikte kendi kanallarımızda bu içeriğin geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyoruz.
Güçlü olduğumuz alanlardan birisi de video. Markalar için kendi ekiplerimizle yüksek kalitede videolar hazırlıyoruz. Bununla birlikte, hem yurt içinde hem yurt dışında farklı bölgelerden canlı yayınlar yapıyoruz. Tüm bu hizmetlerimizi ‘Content and Event Studio’ çatısı altında topladık. www.contentandeventstudio.com adresinde daha fazla bilgi bulmak mümkün.”

VESTEL DÜNYASI CHIP TECHTALKS’DA
Doğan Burda’nın içerik pazarlaması konusunda hizmet verdiği birçok şirket bulunuyor. Beyaz eşya sektörünün güçlü oyuncularından Vestel, CRM’e farklı bir soluk getiren Hopi ve e-ticaretin en büyük şirketi Hepsiburada bu şirketlerden birkaçı…
Vestel, Doğan Burda ile konvensiyonel ve dijital mecralarda farklı projeler için iş birlikleri yapıyor. Bu iş birliklerinin en yenisinin Doğan Burda bünyesinde yayın yapan chip.com.tr’nin Chip TechTalks yayınlarının sponsorluğu olduğunu belirten Vestel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tunç Berkman, Chip TechTalks’un haftada bir gün 45 dakikalık bir sürede teknoloji dünyasından bir gelişmeyi mercek altına alacağını söylüyor ve çalışmanın içeriğiyle ilgili şu bilgileri veriyor:
“Vestel olarak biz de iş birliğimiz kapsamında yapılan tüm yayınlara markamızla sponsor olmakla birlikte ayda bir kez Vestel dünyasından gelişmeler, ürün tanıtımları gibi konuları ele alacağımız içeriklerle Chip TechTalks’ta yer alacağız. Canlı yayınlar hem Chip online üzerinden hem Facebook, Twitter ve YouTube kanalı üzerinden eş zamanlı yapılacak. Chip hem dergi hem web sitesiyle teknoloji alanında Türkiye’nin en köklü ve güvenilir mecraların başında geliyor. Bu anlamda Türkiye’nin teknoloji devi Vestel olarak Chip Dergisi ile bir araya gelerek okuyucular ve müşterilerimiz için güzel bir proje yapmak için yola çıktık.”

“İLGİ ÇEKEN KONULAR YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Hepsiburada, Doğan Burda bünyesinde yer alan ve konu itibariyle Hepsiburada ile eşleşen kategorilere yönelik Evim, Elle, Elele, Chip, Atlas, Lezzet, Form Sante ve Otoshow dergileri ile iş birliği yapıyor. Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Emre Ekmekçi, bu iş birliği kapsamında dergi editörleri tarafından konuları yine birlikte belirledikleri içerik çalışmaları hazırlandığını söylüyor. “Life style konular, aylık trendler, önemli ürünlere yönelik tanıtımları dahil ettiğimiz bu içerikler, ağırlıklı olarak bilgilendirmeye yönelik çalışmalar” diyor.
Ağustos ayı itibariyle başlayan iş birliğiyle Doğan Burda aracılığıyla hizmetlerini aktarmaya çalıştıklarının da altını çizen Ekmekçi, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Kampanya aramaya gelenlere faydalı bilgileri aktarıyoruz; örneğin tüketicilerimize kampa giderken unutmamaları gerekenleri, deniz temalı bir evi nasıl oluşturabilecekleri ya da bahçe mobilyası alırken nelere dikkat edebileceklerini anlatan life style içerikleri aktarıyoruz.”
İş birliğinin üzerinden henüz çok geçmemiş olmasına rağmen Hepsiburada iş ortakları ve müşterilerinden olumlu geri dönüşler almaya başlamış. Ekmekçi, “Farklı tedarikçilerimiz bu içeriklerde olmak istediklerini iletti, daha ilgi çeken ve büyük kitlelere hitap eden konular yaratmaya çalışıyoruz” diyor.

EĞLENCELİ İÇERİK SAĞLAYAN FORMAT
Türkiye genelinde 5 milyona yakın üyesiyle mobil sadakat uygulamaları sektörünün lideri olan Hopi, yeme içmeden teknolojiye, hazır giyimden ayakkabıya, havayolu ulaşımından eğlenceye, valeden kargoya kadar farklı sektörlerden 100’den fazla üye markasıyla 360 derece alışveriş ihtiyaçlarına çözüm sunuyor. Bu özelliklerin Hopi’yi bir uygulamanın ötesine geçirerek her gün yüzbinlerce kişinin baktığı, alışverişlerinde kullandığı bir alışveriş asistanı konumuna ulaştırdığını belirten Hopi Genel Müdürü Onur Erbay, hayatın bu denli içinde olan Hopi’yi insanların keyifle vakit geçirebilecekleri ve çeşitli bilgiler alabilecekleri bir formata sokmayı bir süredir istediklerini anlatıyor. İşte bu noktada Doğan Burda’nın içerik alanındaki deneyiminden faydalanabilecekleri bir iş birliğine başladıklarını ifade eden Erbay, bu iş birliğinin kapsamını şöyle açıklıyor:
“İş birliğimiz kapsamında eylül ayından itibaren Hopililer, uygulamayı açtıklarında belirlediğimiz konseptlerde ilgi alanlarına göre farklı içerikleri okuyabilecek. Modadan sağlıklı yaşama, spordan çocuklara, bakımdan kozmetiklere kadar uzanan çok geniş bir alanda keyifli ve eğlenceli bilgilerden oluşan haberleri uygulamadan görebilecekler.”


MARKALAR NE BEKLİYOR?
Vestel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tunç Berkman, Chip ile gerçekleştirdikleri iş birliğiyle geniş kitlelere ulaşacaklarına inanıyor ve beklentilerini şu şekilde dile getiriyor: “Bu geniş erişim sayesinde Vestel marka algısını tüketici nezdinde daha da güçlendirecek, geniş kitleleri de yenilikler-ürünlerimiz hakkında bilgilendirmiş olacağız. Bu da hem markamıza hem iş ortaklarımıza fayda sağlayacak. Bu tarz iş birliklerinden beklentimiz, doğru ve ilgili hedef kitleyle özel içerikler ve markalama çalışmalarıyla Vestel’in faaliyetlerini-ürünlerini bir araya getirmek. Türkiye’nin teknoloji devi Vestel algısını hedef kitle nezdinde sağlamlaştırmak.”

FARKLI FAYDALAR SAĞLAYACAK
 Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Emre Ekmekçi, e-ticarette varlığı sürdürmek için sürekli değişen bu yapıda farklı kategoriden ürünleri geniş bir yelpaze ile müşterilere sunmak gerektiğini söylüyor. Ekmekçi, şunları söylüyor:
“Ar-Ge’den hizmet gelişimine kadar pek çok noktaya odaklanmanız gerekiyor. Doğan Burda iş birliğinde de Hepsiburada olarak müşterilerimize farklı faydalar sağlayabilmek amacıyla içerikler üretmeye odaklandık. Müşterilerimizi ürün hakkında bilgilendirmenin yanı sıra günlük yaşamlarında kullanacakları katma değerli bilgiler, avantajlar, kolaylıklar gibi farklı bakış açıları sunabilecek faydaları da bu şekilde oluşturabiliyoruz.”

KAMPANYALARA DİKKAT ÇEKİLECEK
Hopi Genel Müdürü Onur Erbay, Doğan Burda ile yapılan iş birliğinin Hopililere yepyeni bir alan sunmak açısından kendileri için çok önemli olduğunu söylüyor ve şöyle anlatıyor:
“Bugüne kadar hep kişiye özel kampanyalar sunmaya odaklanan yenilikçi bir uygulama olarak Hopililerin uygulama içinde geçirdiği süreye ve sürenin kalitesine önem veriyoruz. Doğan Burda ile yaptığımız iş birliğinin bu anlamda büyük katkılar sağlayacağına eminiz. Diğer taraftan uygulama içinde geçirilen sürenin sunduğumuz kampanyaların da dikkat çekme ve kullanılma oranlarına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak Hopililer uygulama içinde ilgi alanlarına göre özgün içeriklere ulaşarak keyifli vakit geçirebilecek, biz sunduğumuz deneyimi geliştirmiş olacağız, üye markalarımız ise kampanyalarını daha fazla kişiye ulaştırmış olacak.”